Amaç ve Kapsam
İslam Ekonomisi Dergisinin yayıncı kuruluşu olan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ULIFAM), İslam ekonomisini kendine özgü bir metodoloji ile ekonomi disiplininin ana bileşenlerinden biri olarak kabul etmekte ve bu doğrultuda yeni düşünce akımlarını harekete geçirmeyi hedeflemektedir. Dergi, toplumca kabul görmüş neoklasik doktrinlerin ve çağdaş piyasa kapitalizminin reformlarını hem entelektüel düşüncemizi hem de yaşam tarzımızı yeniden yapılandıran alternatif analitik yaklaşımlarla birleştirme gibi bir gayeye sahiptir. Bu çerçevede İslam Ekonomisi Dergisi; ekonomi, İslam ekonomisi, finans, İslami finans, iktisadi düşünce tarihi, iktisat tarihi ve diğer ilgili alanlarda hem teorik hem de ampirik yüksek vasıflı araştırmalara açıktır.
Farklı görüşlere açık olmak kaydıyla, İslam Ekonomisi Dergisi temel olarak iki ana alana odaklanmaktadır. Bunlardan birincisi, ekonominin tüm alanlarında temel ilkeleri yeniden tanımlayarak mevcut ekonomik sistemi (ortodoks anlayışı) yeniden düzenlemektir ki bu alanlara günümüzde birçok iktisatçı metodoloji, analiz ve sonuç açısından şüpheyle yaklaşmaktadır. Böyle bir reform, makul bir alternatif yapının inşasının yanında toplumsal olarak kabul görmüş klasik doktrinin sağlam bir eleştirisini gerektirmektedir. İkincisi, ortak sosyoekonomik hedeflere ulaşmak için daha etkili ve pratik bir yaklaşım tercih edilerek piyasa kapitalizminin hakim versiyonunu yeniden düzenlemeyi önermektedir. Bu iki hususun önemine binaen, ilgili alanlarda hem teorik hem de ampirik çalışmalar teşvik edilmektedir.
Derginin ana teması "İslam ekonomisi" olmakla birlikte hakim ekonomik doktrinlerin eleştirisi ve onlara karşı ortaya konulabilecek alternatif yaklaşımlar teşvik edilmektedir. Bu durum, ortaya konulan araştırmalarda rasyonel düşüncenin kullanılmasını zorunlu kılar. Bu yüzden tümdengelim ve tümevarım yöntemleri İbn Rüşd'ün çalışmalarından bu yana literatürdeki önemini korumaktadır. Bu çerçevede değerlendirildiğinde, İslam iktisaçıları İslam ekonomisi ile ilgili hukuk kurallarının türetilmesini İslam hukukçularına bırakması ve iktisat alanındaki konuları analitik açıdan ele alması gerekmektedir. Bu ise mevcut Neoklasik iktisat teorisinin makul ölçülerde reddi ile başlayıp İslam iktisat teorisine uygun bir metodoloji ile yeni bir teorik çerçevenin sunulması ve kurumsal bir yapının inşasıyla devam etmelidir. Bu yaklaşım hatalı analizlerden kurtulmamızı yardımcı olurken ayakları yere basan yeni bir ekolün zenginleşmesine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. Bu kapsamda dergimiz nitelikli bilimsel araştırmaları kabul etmektedir.
Konu Kategorisi
Dergimiz temel olarak şu alanlara yoğunlaşmaktadır: İslam Ekonomisi, Katılım Bankacılığı, İslami Finansal Piyasalar, Şer’i Yönetişim, Tekafül, Muhasebe, İşletme ve Yönetim, İslami Varlık Yönetimi, İslami Finansal Kuruluşlar, İslami Kitle Fonlaması, İslami Mikrofinans Kuruluşları, İslam İktisat Düşüncesi, İslam İktisat Tarihi, Kurumsal Zekat ve Vakıf.
Anahtar Kelimeler
İslam İktisadı, İktisat, İktisadi Düşünce Tarihi, Heterodoks Yaklaşımlar, Mikroekonomi, Makroekonomi, Parasal İktisat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler, Kalkınma iktisadı, Tarımsal Ekonomi, Çevre Ekonomisi, İktisadi Sistemler, Uluslararası İktisat, İşletme Ekonomisi, Ekonometri, Finansal Ekonometri, Finansal Ekonomi, Finans, İslami Mikrofinans, Mikrofinans, İslami Finans, İslami Bankacılık, Katılım Bankacılığı, Sigorta, Tekafül, Kitle Fonlaması, İslami Kitle Fonlaması, Kurumsal Yönetişim, Şer’i Yönetişim, Kamu Maliyesi, Muhasebe Kır-Kent Ekonomisi, Bölgesel İktisat, Gayrimenkul ve Ulaşım, İslami Finansal Piyasalar, İşletme ve Yönetim, İslami Varlık Yönetimi, İslami Finansal Kuruluşlar ve , Kurumsal Zekat ve Vakıf.
Genel Yazım Kuralları
İslam Ekonomisi Dergisine gönderilen makalelerin, aşağıda belirtilen formata uygun olmasına özen gösterilmelidir. Eğer aşağıdaki kurallara uymayan bir durum ön kontrol aşamasında tespit edilirse makale hakemlere gönderilmeden yazara iade edilir ve aşağıdaki kurallar çerçevesinde düzenlemesi talep edilir.
Yazar(lar)ın metni göndermeden önce dikkat etmesi gereken temel kurallar:
• Makale yalnızca Word dosyası şeklinde gönderilmelidir.
• Her makale 200-250 kelime arasında bir özet içermelidir ve makalenin başlığı 100 karakteri geçmemelidir. Arapça ve Fransızca makalelere Türkçe veya İngilizce başlık ve özet eklenmelidir.
• Makale, içeriğini yansıtan en az 2, en çok 6 anahtar kelime listesi içermelidir (her kelime en fazla 50 karakter olmalıdır).
• Makalenin alanına özgü JEL kodu anahtar kelime listesinin altına yerleştirilmelidir.
• Yazar(lar)ın ünvanı, kurumu, e-posta adresi ve ORCID kimliği dipnot olarak ilk sayfanın en altına yer almalıdır.
• Eğer makalenin dili İngilizce ise Amerikan İngilizcesi kullanılmalı ve satır aralığı 1.15 olmalıdır.
• Bölümleri sınıflandırmada ardışık Arap rakamları kullanılmalı (1, 2, 3 gibi) ve makale herhangi bir üstbilgi, altbilgi ve sayfa numarası içermemelidir.
• Eğer makale Türkçe, Fransızca veya Arapça dillerinden biri ile yazılmışsa, yazar(lar) aynı zamanda İngilizce başlık ve özeti de metin içerisine eklemelidir. Makalenin uzunluğunun kaynakça ve dipnotlar dahil 9000 kelimeyi aşmamasını önemle rica ederiz.
Sayfa düzeni ve kenarları:
Sayfa Boyutu: A4
Sayfa Kenar Boşlukları:
• Üst : 2.5 cm
• Alt : 2.5 cm
• Sol : 2.5 cm
• Sağ : 2.5 cm
• Cilt payı : 0”
• Cilt payı yeri : Sol
Kapak sayfasında makale başlığı:
a. Yazı tipi boyutu: 14pt, kalın ve ortalı.
b. Başlıkta her sözcük büyük harfle başlamalıdır.
Kapak sayfasında yazar ismi ve bilgisi:
a. Ad ve Soyadın ilk harfi büyük olmalı, ör. Burak Çıkıryel.
b. Ortalı olmalı.
c. Yazar bilgisi (Ünvan, kurum, email adresi ve Orcid numarası) kapak sayfası dipnotunda sola yaslı ve 10pt olarak verilmelidir.
Özet, anahtar kelimeler, jel kodu ve makalenin ana metni:
Ana Metin:
a. Palatino Linotype yazı tipi, 11pt, iki yana yaslı olmalıdır.
b. Paragraf aralığı önce ve sonra 6nk, satır aralığı 1,15 olmalıdır.
Özet, anahtar kelimeler, jel kodu:
a. Palatino Linotype yazı tipi, 10pt, iki yana yaslı olmalıdır.
b. Paragraf aralığı önce ve sonra 6nk, satır aralığı 1,15 olmalıdır.
Başlıklar:
a. Sola yaslı, her sözcüğün ilk harfi büyük, numaralı (giriş, sonuç ve kaynakça hariç), kalın olmalıdır.
b. Ana başlık ve alt başlıklar 1, 1.1, 1.1.1,… şeklinde numaralandırılmalıdır.
Tablo, şekil, grafik veya çizelgeler: ör. Tablo 1: Yazarlar İçin Yazım Kuralları
a. Numaralı olmalıdır. Başlık üst kısıma ve kaynak alt kısma yerleştirilmelidir.
b. Tablo, şekil… ibareleri kalın olmalıdır.
c. Her sözcüğün ilk harfi büyük yazılmalıdır.
Tablolar
İstatistiksel tablolar açık bir biçimde ifade edilmeli ve başlıklar net olarak yerleştirilmelidir. Okuyucu sembollerin açıklamaları için metin içinde arama yapmaksızın her satır ve sütunu anlayabilmelidir. Ölçü birimleri, indeks sayıları için temel alınan yıllar, bahsedilen coğrafi alan ve kaynaklar açıkça belirtilmelidir. Yazarlar verilerin doğruluğundan ve ispatlarının kontrolünden sorumludur. Yazarlar, okuyucunun metinde yer alan istatistiklerinin türetilmesini test etmekte zorlanacaklarını düşündüklerinde, kullanılan yöntemler hakkında ek notlar sağlayabilir olmalıdır.
Tabloların Hazırlanması
• Tabloların A4 sayfasında okunabilecek kadar büyük olduğundan emin olunmalıdır.
• Ardışık Arap rakamları kullanılmalıdır (1,2,3 gibi).
• Başlıklar, ilk harfi büyük olmak koşuluyla küçük harflerle devam etmelidir.
• Dikey çizgiler ve gölgeleme kullanmamalıdır.
• Tablolarda 10’dan fazla sütun kullanılmamalıdır.
Konuların işlenmesinde gerekli matematiksel türevler, makale boyunca matematiksel argümanlarla birlikte ele alınmalıdır.
Alt simgeler ve üst simgeler hariç, karmaşık ifadelerde küçük yazı tipleri kullanılmamalıdır.
• 1'den küçük, ancak -1'den büyük ondalık sayıların noktasının önünde 0 (sıfır) yer almalıdır.
• Metnin içerisindeki tüm denklemler, sayfanın sağ kısmında, sırasıyla (1), (2) şeklinde numaralandırılmalıdır. Metnin merkezinde yer alan denklemler mümkünse bir satırda tutulmalıdır. Eğer denklemler kesirler içeriyorsa, (/) yatık çizgi kullanılmalı, pay ve payda parantez içerisine alınmalıdır.
• Mevcut matematik, noktalama işaretlerini içermelidir.
• Yüzde, % olarak metin içerisinde kullanılmalıdır.
• Matrisler kalın harflerle; vektör koyu ve küçük; skaler italik ve küçük harflerle yazılmalıdır.
• Vektörel yer değiştirme (A’) şeklinde gösterilmelidir.
• Metin içerisinde gösterilemeyecek kadar karmaşık kesirler ayrı bir satırda sunulmalıdır.
• Varsayımlar, bir önermenin doğal sonucu, tanımlar, yardımcı önerme, önermeler ve teoremler her biri ardışık olarak 1.2.3 şeklinde numaralandırılmalıdır. Her kategori aynı kategorideki diğer numaralardan takip edilmelidir (örneğin; Önerme 1, Teorem 1, Önerme 2, Bir Önermenin Doğal Sonucu 1, Teorem 2, Önerme 3). Başlıklar ilk harfi büyük olmak koşuluyla küçük harflerle yazılmalıdır. Kılavuza uymayan matematiksel ifadeler, basımın gecikmesine sebebiyet verebilir.
Belirsizliğin ortaya çıkabileceği durumlarda yazar dergiyi bilgilendirmelidir. Dergi yazım kuralları makalenin içeriğinde bir karışıklığa neden oluyorsa, yazarlardan nedenini açıklamak adına metnin başına not eklemeleri veya sistem üzerinden mesaj göndermeleri istenebilir.
Dipnotlar
• Dipnotlar kısa tutulmalıdır.
• Ardışık üstsimge ve Arap rakamları kullanılmalıdır (1,2,3 gibi).
• Dipnotlar noktalama işaretlerinden sonra koyulmalıdır.
Kısaltmalar
• İlk atıf: İslam Ekonomisi Dergisi (İED).
• Sonraki atıflar: İED.
Alıntılar
Kısa alıntılar, alıntı ve sayfa referansı ile birlikte tırnak içerisinde gösterilmedir.
Uzun alıntılar ana metinden ayrılmalı ve yeni bir satırdan başlamalıdır. Kaynak gösterimi alıntının hemen alt sağ kısmına dâhil edilmelidir.
Ekler
• Ek bölümler A, B, C olarak belirtilmelidir.
• Devam eden başlıklar, örnek olarak A.1., A.2., B.1., şeklinde olmalıdır.
• Tablo ve şekiller, A1, A2, B1, B2 bu şekilde adlandırılmalıdır.
• Denklemler ise (A.1), (A.2), (B.1) şeklinde adlandırılmalıdır.
Kaynakça
Kaynakça yeni bir sayfa ile başlamalı ve şu özellikleri taşımalıdır:
• Basım yılı ve yeri dikkatlice kontrol edilmiş ve eksiksiz olmalıdır.
• Kaynakçada “American Psychological Association" 6th edition (APA 6th ed) stili tercih edilmelidir.
• Kaynaklar alfabetik sıraya göre verilmeli. Şayet bir yazarın birden fazla eseri var ise, eserler kronolojik olarak sıralanmalıdır.
• Tebliğden üretilen makalelerin değerlendirmeye alınabilmesi için yazarın makalesini, “Çalışmam, daha önce yayımlanmamıştır ve yayımlanmayacaktır." şeklinde ıslak imzalı taahhütname ile birlikte göndermesi gereklidir. Zira duplication/tekrar yayın/bilimsel yanıltma/çoklu yayın suçtur. TÜBİTAK Yayın Etik Kurulu'na göre tekrar yayın, aynı araştırma sonuçlarını birden fazla dergiye yayım için göndermek veya yayımlamaktır. Bir makale önceden değerlendirilmiş ve yayımlanmışsa bunun dışındaki yayınlar tekrar yayın sayılmaktadır.
Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını
İslam Ekonomisi Dergisi, bilimsel süreli yayıncılıkta etik güvence oluşturmak amacıyla, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini benimsemektedir. Bu kapsamda dergiye gönderilen çalışmalarda aşağıdaki hususlara uyulmalıdır:
1) Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
2) Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
Özel Sayı Yayımlama Politikası
Dergimizde Yayın Kurulu'nun talebi üzerine yılda bir kez özel sayı yayımlanabilir. Özel sayıda yer alması için gönderilen makaleler önce Editöryal ön incelemeye tabi tutulur. Sonra derginin yazım kurallarına uygunluk açısından incelenir ve intihali önlemek için benzerlik tarama yapılır. Bu aşamalardan sonra çift taraflı körleme modelinin kullanıladığı akran değerlendirmesi sürecine alınır.
İslam Ekonomisi Dergisinin tüm giderleri yayıncı tarafından karşılanmaktadır. Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için hiçbir ad altında işleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz
İslam Ekonomisi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.